Sådan påvirker kunstig intelligens vores hverdag og fremtid

Jeg har talt med teknologi-ekspert Christiane Vejlø om kunstig intelligens og hvordan den nye teknologi påvirker vores liv. Her er hvad vi kan forvente os af fremtiden med AI.

Sådan påvirker kunstig intelligens vores hverdag og fremtid
Christiane Vejlø fra Elektronista

Førhen kunne kun eksperter bruge kunstig intelligens. Nu kan alle snakke med computere på helt almindeligt dansk. Det åbner mange nye muligheder, fortæller Christiane Vejlø. Men det betyder også, at mange bruger teknologien uden at tænke over hvad det kan føre til.

AI kan hjælpe os med mange af verdens store problemer som klimaforandringer, fattigdom og sygdomme, forklarer Christiane. Men der er også en bagside: Jo bedre AI bliver til at hjælpe os, jo bedre bliver den også til at gøre skade. Det er teknologiens store paradoks.

I fremtiden vil AI være bygget ind i alt vores software, spår Christiane. Vi vil ikke længere tænke over, hvornår vi bruger AI og hvornår vi ikke gør. Det bliver bare en naturlig del af al teknologi.

Mennesker har stadig særlige evner

Du mister ikke dit job til en robot, hvis du ikke selv opfører dig som en robot, siger Christiane.

Hun mener, at vi mennesker kan noget særligt, som maskiner aldrig kan. Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i vores menneskelige egenskaber.

Christiane har en interessant tanke om fremtidens AI: Den vil ikke blive ved med at efterligne mennesker.

I stedet vil den udvikle sig til sin helt egen form for intelligens - det nogle kalder for "fremmed intelligens". Den vil være fundamentalt anderledes end mennesker.

På spørgsmålet om fremtiden svarer Christiane ærligt:

Vi bliver nødt til at erkende, at det kan gå galt.

Hun påpeger, at netop de eksperter, der ved mest om AI, er dem der er mest bekymrede for fremtiden.

Hvordan ved vi, at det er menneskelavet?

Christiane efterlyser en måde at kunne se, om noget er lavet af et menneske eller en computer. I fremtiden bliver det nemlig sværere at kende forskel. Hun foreslår en form for mærkning, der viser hvis noget er skabt af et menneske.

Til unge mennesker har Christiane et godt råd: Vær mere bevidst om, hvad du følger på sociale medier.

Vælg selv, hvad du vil se, i stedet for bare at lade algoritmen bestemme. For eksempel fortæller hun om sin 16-årige datter, der bevidst har valgt kun at følge kunst og mode på Instagram.

Christiane Vejløs budskab er klart: AI giver os mange nye muligheder, som vi skal udnytte. Men samtidig skal vi passe på vores menneskelige værdier og være opmærksomme på teknologiens risici.