Google afslører Project Astra - fremtidens AI-assistent
Godmorgen 🤗
Sikke en uge! Der er kommet så mange nyheder omkring AI, så det har været svært at vælge. Specielt Google har haft mange nyheder.
Her har du de vigtigste nyheder og ugens AI-værktøj, som er dansk.
Hvis du ikke skal noget på onsdag den 29. maj fra kl. 09.00 til kl. 12.00, så har jeg et par pladser tilbage på min online workshop: Sådan mestrer du ChatGPT.
Her er dagens menu:
- Google afslører Project Astra - fremtidens AI-assistent
- Danmark satser stort på AI med ny superkraftig computer
- Google lancerer "AI Overviews" for at revolutionere søgeoplevelsen
- Kunstig intelligens som turistguide på Fanø
- X lancerer Grok AI chatbot i Europa efter aftale med EU-regulatorer
Google afslører Project Astra - fremtidens AI-assistent
Google har afsløret Project Astra, som er deres vision for fremtidens AI-assistent. Astra er en realtids, multimodal AI, der kan se verden, ved hvad ting er og hvor de er, og kan svare på spørgsmål og hjælpe med næsten alt.
Demis Hassabis, leder af Google DeepMind, har længe haft en vision om en universel assistent, der altid er der når man har brug for den. Astra er et tidligt skridt på vejen mod at realisere den vision.
Fremadrettet vil AI handle mere om, hvad modellerne kan gøre for brugerne end selve modellerne. Fokus vil være på agenter og assistenter, der kan få ting gjort og samarbejde med mennesker på naturlig vis.
Google arbejder på at gøre det lettere og hurtigere at interagere med Gemini, f.eks. via stemmestyring og søgning med video. Googles mål er at skabe en naturlig og brugbar AI-assistent, som kan hjælpe mennesker i hverdagen.
Danmark satser stort på AI med ny superkraftig computer
Danmark skal bygge en af verdens kraftigste AI-supercomputere i et samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden, Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) og teknologifirmaet NVIDIA.
Supercomputeren skal give forskere mulighed for at bruge kunstig intelligens til at finde løsninger på store udfordringer inden for sundhed, klima og andre vigtige områder.
Computeren vil blive en af de stærkeste i verden og den første af sin slags i Danmark. Den forventes at åbne nye muligheder for dansk forskning og innovation ved at tilbyde meget høj computerkraft til AI-projekter.
Novo Nordisk Fonden investerer ca. 600 millioner kroner i projektet, mens EIFO bidrager med 100 millioner kroner. Computeren vil blive placeret i et datacenter drevet af vedvarende energi og skal stå klar til de første projekter inden udgangen af 2024. Centeret kommer til at hedde Danish Centre for AI Innovation.
Google lancerer "AI Overviews" for at revolutionere søgeoplevelsen
Google er i gang med at omstrukturere deres søgeresultater ved at integrere kunstig intelligens i næsten alle aspekter af søgeprocessen.
De indfører "AI Overviews", som giver brugerne et AI-genereret resumé øverst i mange af deres søgeresultater. Derudover tilføjer Google nye funktioner som videobaseret søgning via Lens, et AI-drevet planlægningsværktøj til at generere rejse- eller madplaner, samt en ny måde at organisere selve resultaterne på ved hjælp af AI.
Googles mål er at gøre søgninger mere avanceret og brugervenligt ved hjælp af deres Gemini AI-model. Modellen vil analysere brugerforespørgsler, uanset om de er skrevet, talt, i form af billeder eller videoer.
En specialiseret Gemini-model vil blive brugt til at opsummere informationer fra nettet og præsentere svar, mens en anden Gemini-model vil designe og organisere søgeresultatsiden.
Selv om ikke alle søgninger kræver AI, mener Googles nye leder af søgefunktionen, Liz Reid, at AI vil være mest nyttigt i mere komplekse situationer. Google stræber efter at finde den rette balance mellem kreativitet og faktuelle oplysninger i deres AI-modeller for at sikre nøjagtighed.
Kunstig intelligens som turistguide på Fanø
Fans har testet ny AI-assistent ved navn Waddi. Den kan aktiveres via QR-koder og bruger kunstig intelligens til at guide øens gæster til gode oplevelser i naturen og komme med råd om bæredygtig opførsel. Gæsterne tog godt imod Waddi, og der blev stillet over 600 spørgsmål i løbet af de 10 dage, testen varede.
Waddi er stadig under udvikling, og nogle af svarene var ikke optimale, da der er tale om en beta-version. Der arbejdes på at forbedre AI-assistenten ved at tilføje mere relevant data om oplevelser og tilbud på Fanø samt udvikle nye funktioner som en bannerfunktion og et forecast af antal besøgende.
Målet med projektet "Green Nudging", som Waddi er en del af, er at fremme bæredygtig adfærd hos de besøgende og håndtere det stigende antal gæster i Nationalpark Vadehavet. Ved at guide gæsterne hen til mindre befærdede områder og give råd om ansvarlig opførsel i naturen, håber man at kunne mindske slid på naturen og trafikale udfordringer.
Testen fortsætter på Fanø hen over sommeren, og planen er at udbrede AI-assistenten og "green nudging"-konceptet til hele nationalparkens område i løbet af de næste par år.
X lancerer Grok AI chatbot i Europa efter aftale med EU-regulatorer
X har annonceret, at deres Grok AI chatbot nu vil blive tilgængelig i Europa, efter de har indgået en aftale med EU-regulatorer. Dog vil de ekstra Grok nyhedsopsummeringer først blive gjort tilgængelige i regionen efter det kommende EU-parlamentsvalg.
Årsagen til dette er sandsynligvis, at Grok allerede har spredt forskellige falske historier, og europæiske embedsmænd kan forståeligt nok have bekymringer om dette op til valget.
Grok er allerede blevet lanceret i Storbritannien som en del af en bredere udrulning, som X håber, vil få flere mennesker til at interessere sig for at betale for deres X Premium abonnementstilbud.
X synes overbeviste om, at deres smarte version af en AI-chatbot drevet af X-opslag er et bedre alternativ. Men OpenAI har allerede mange flere betalende brugere af ChatGPT end dem, der har registreret sig for at bruge Grok. Det virker til, at X stadig har et stykke vej at gå med at overbevise forbrugerne om, at Grok er et værdifuldt værktøj.
God og brugervenlig transskriptionstjeneste skabt i Danmark
Good Tape er en brugervenlig transskriptionstjeneste, der er skabt af Zetland. Good Tape mission er at give brugerne mulighed for at fokusere på det vigtigste ved at tilbyde den bedst mulige transskription af lydfiler til tekst.
Good Tape er især rettet mod journalister, der transskriberer interviews, men bruges også inden for marketing, erhvervsrådgivning, forskning og videoproduktion.
Processen er enkel: upload en lydfil, vent på at Good Tapes servere behandler filen, og modtag derefter tre filer: en tekstfil uden tidskoder, en tekstfil med tidskoder og en .srt-fil til undertekster. Good Tape er bygget på OpenAIs AI-model Whisper, og alle lydfiler overføres fuldt krypteret, forbliver inden for EU og slettes straks efter transskription.
Tjenesten er gratis for privat og lejlighedsvis brug, mens professionelle brugere tilbydes en betalt plan med øget sikkerhed, hastighed og bekvemmelighed. Good Tape ApS ejes af Zetland ApS, en velrenommeret dansk digital avis.
Tak, fordi du læste med!
Vi ses på tirsdag til det næste nyhedsbrev. Har du et spørgsmål eller feedback? Bare tryk på svar og skriv, fordi jeg gerne vil høre fra dig og helt sikkert vil svare.
Mvh. René Hjetting
Kender du nogle der godt kunne tænke sig at blive klogere på AI, så del dette link med dem 🤗